Meme Onarımı – Soyep Aesthetics
Soyep Estetik

Meme Onarımı -Meme Rekonstrüksiyonu Nedir?

Meme rekonstrüksiyonu, veya daha yaygın kullanımıyla meme onarımı, tümör veya başka bir nedenden dolayı memenin alınmasından sonra memenin onarılıp yeniden yapılandırılmasının sağlandığı ve çok sıklıkla ve başarıyla uygulanan bir plastik cerrahi operasyonudur.

 

Meme Onarımı Niçin Yaptırılır?

Meme, kadın vücudunun estetik açıdan en dikkat çekici fiziksel parçalarından biridir. Kanser veya başka bir nedenden dolayı meme alma (mastektomi) ameliyatı geçiren kadınlardan psikolojik sorunlar gözlemlenmektedir. Bu sorunlar depresyon, hastalığın tekrarlanma endişesi, cinsel isteksizlik gibi sorunlara da yol açmaktadır.

Meme rekonstrüksiyonu veya daha yaygın kullanımıyla meme onarımı ameliyatıyla alınan meme yerine yeni meme yapılmaktadır. Bu sayede kadınların özgüveni artmakta, yaşanan bu sorunların azaltılmasına yardımcı olunmaktadır.

Meme rekonstrüksiyonu çoğunlukla meme alma (mastektomi) operasyonuyla beraber yapılmaktadır.

 

Meme Rekonstrüksiyonu (Meme Onarımı) Ameliyatı Adayları Kimlerdir?

Kanser veya başka bir sebeple meme alınma (mastektomi) ameliyatı geçiren kadınlar bu operasyon için uygundur.

 

Ameliyat Öncesi Muayene

Meme rekonstrüksiyonu (Meme Onarımı) ameliyatı olmayı düşünen hasta adayları öncelikle uzman bir plastik cerrahtan görüş almalıdır. Soyep olarak biz muayene esnasında hastayla ilgili şu konuları gözlemlemekteyiz:

  • Hastanın ameliyatla ilgili beklentilerinin gerçekçiliği
  • Hastanın ruhsal sağlığı
  • Hastanın medikal geçmişi ve varsa hastalıkları
  • Hastanın varsa alerjileri
  • Hastanın kullandığı ilaçlar
  • Hastanın varsa sigara, alkol veya uyuşturucu kullanımı

Hasta adayı operasyondan önce sigara, alkol ve aspirin gibi kan sulandırıcıları bırakmalıdır.

Muayene sonucunda doktorlarımız bu konuları teşhis ettikten sonra hastaya ne tür bir operasyon yapılacağına karar vermektedirler.

 

Operasyonla İlgili Bilgiler

Meme rekonstrüksiyonu ameliyatı 2 şekilde yapılabilir. Hastanın kendi dokusundan alınan parçalarla (otojen dokular) meme dokusu oluşturulabilir. Ya da implant (protez) kullanılarak meme dokusu oluşturulabilmektedir. Bu yöntemlerden hangisinin seçileceği belli başlı kriterlere göre seçilmektedir:

  • Hastanın yaşı
  • Sağlık durumu
  • Hastaya uygulanan mastektomi ameliyatında tercih edilen yöntem
  • Radyoterapi görüp görmeme
  • Boy, kilo gibi fiziksel durum
  • Memelerin boyut ve durumu

Bu gibi kriterlere göre meme rekonstrüksiyonu yöntemi seçilir.

Eğer implantla rekonstrüksiyon yöntemi seçilirse burada genellikle damla (anatomik) implantlar tercih edilir. Yuvarlak implantlar da nadiren de olsa tercih edilebilir.

İmplant yerine vücudun farklı yerlerinden alınan dokularla (otojen dokular) meme rekonstrüksiyonu seçilmesi durumunda karın veya sırt bölgesinden doku alınması gerekmektedir. Buna flep rekonstrüksiyonu denir. Bu çok daha karmaşık bir operasyondur ve iyileşme süresi de implantla rekonstrüksiyona göre daha uzundur. Ancak hastanın doku alınan kalça veya karın gibi bölgelerindeki varsa fazla deri ve yağlardan da kurtulmayı sağlar.

Otojen dokularla meme rekonstrüksiyonu mikro cerrahide uzmanlık gerektiren bir operasyondur. Alınan dokuların ince damarlarıyla meme bölgesindeki ince damarlar mikro cerrahi ile mikroskop yardımıyla birbirlerine dikilebilmektedir.

Meme rekonstrüksiyonu ameliyatı birden fazla operasyonla yapılmaktadır. İlk operasyonda meme dokusu göğüs kası ve meme derisi arasına yerleştirilen implant veya otojen dokuyla oluşturulmaktadır. Daha sonraki ameliyatta ise meme ucu ve areola dediğimiz meme ucunun etrafındaki kahverengimsi alan yeniden oluşturulur. Lokal anesteziyle yapılan bu ameliyatta areolaya dövme yapılabilir veya diğer meme başından veya kasıktan alınan deri kullanılabilir.

Meme rekonstrüksiyonu ameliyatı sonrası genellikle memeler arasında asimetri oluşmaktadır. Bu asimetrinin meme büyütme, meme küçültme veya meme dikleştirme operasyonlarıyla giderilmesi gerekebilir. Meme büyütme, meme küçültme ve meme dikleştirme operasyonlarıyla ilgili daha fazla bilgiye bu sayfalardan ulaşabilirsiniz.

Operasyon Sonrasında

Meme rekonstrüksiyonu (meme onarımı) ameliyatı sonrasında hastada ağrı görünmektedir. Bunu engellemek için ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. Operasyon sonrasında 2-5 gün boyunca hastanede kalmak gerekebilir.

Memenin alınmasından sonra memede duyu kaybı oluşur. Meme onarımı ile bu duyu kaybı tamamen düzelmez ancak zamanla duyu kaybı azalır.

Hasta 2-4 hafta sonra günlük yaşam rutinine dönebilir.

Operasyon sonrasında izler olacaktır. Bu izlerin 1-2 sene içinde azalmaktadır ancak tamamen kaybolmaz. Meme rekonstrüksiyon ameliyatında cerrahın tecrübesi ve tekniği bu noktada izlerin görünürlüğünü büyük oranda etkilemektedir.

Operasyon Sürecine Genel Bakış

Operasyon süresi Operasyon büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Hastanede Kalış Süresi 2-5 gün
Anestezi Genel
İyileşme Süresi 2-4 hafta
Operasyonun Gerçekleştirileceği Hastane Acıbadem International Hastanesi
Tam Sonuç Alınması 12 ay
Bağlantı Kur!
💬 Müşteri Temsilcisine Bağlan!
Selam,
Nasıl yardımcı olabiliriz ?